Trvalý odkaz Napsal uživatel DN dne 2. Srpen 2012 - 8:54.
takže holky ....... jdeme na to: těsto musí být vláčné. Kde začít, je fakt, že jsem to pokus omyl zkoušela skoro půl roku, ale s mou buldočí povahou, že si nedám pokoj, až to vymyslím, však to znáte. Takže spodní kolečko je tak 1,5 cm až dva, záleží na tom, jak velké to chcete mít, pak vrchní kolečko - klobouček je o pár mm větší. Spodní kolečko dávám perník buď velmi tence vyválený, aby moc nenabylo a nezvedlo náplň, ta pak udělá díru ve vršku a je to celé popraskané - když se to zakryje, je to dobrý, když dávám např. motýli vytvarované "do luftu" tak musí být hlaďounké - ale co, je to konec konců perník, nějaká prasklinka se snese, ne?.
Náplň - ořechy (mandle, lískáče) na středně namleté, dovnitř dávám svou povidletu, ale můžou být i povidla, nebo marmoška, pozor na tekutost, když moc teče, dát piškoty, ty vsáknou přebytečnou tekutinu, ale pozor, ať to není náplň jen a nejvíc piškot (já dávám vájimečně, mám povidletu dosti hustou ze svých švestek), to by se asi konzumentům nelíbilo, no a rum, vanilka, skořice, no aby bylo mňam mňam. Tekuté ne protože - když se peče, začne to vevnitř vřít a náplň "vybuble" - provalí perník nahoře a je to v háji, ale to vychytáte, časem :-))
Trochu zpět, na kolečko dáme náplň a přes to vrchní překlopíme kolečko, které palcem vprostřed trochu promáčkneme, zabráníme tak jemným prasklinkám na povrchu při tvarování; a prsty si stím po bocích chvíli hrajeme, tj. spíš to tlačíme ke středu a dolů ke spodnímu kolečku, nevadí, že je to takový homol, ono se to v troubě srovná, postříkám vodou - takovým tím rozprašovačem, ale tak jemně, aby to neudělalo tečky a dám na 150 do trouby a před upečením potřu .. to znáte, po upečení taky, to taky víte .. jejda, jestli jsem něco domotala, nebo překotně nepochopitelně popsala, písněte mi sem a všem odpovím najednou.
jo a nahoře wiltinka, nebo normálně cukrová - Dani a ty se můžeš vyřádit s těma svýma kytkama, Petra zase vymyslí nějakou "novelizaci" jak ji znám ve zdobení a Vlasti ty tomu dáš ten puntík ve zdobení, holky už se těším. Tak do toho ...... ať je co komentíkovat zasejc. pa pa
jsem se celá vyčerpala a jdu, jak jinak perníčkovat .................
Trvalý odkaz Napsal uživatel bartovka dne 2. Srpen 2012 - 9:36.
Danuško jsi zlatá, hned jak okopu celou zahradu, ostříhám zbytek keřů, otrhám borůvky, posekám trávu a přestanu mít rozkopanou koupelnu, tak se na to vrhnu - to znamená, že to bude během chvilky. (giggle). Ale slibuju, že to fakt vyzkouším a taky tady veřejně slibuju, že prolistuju asi 50 let starý brožovaný výtisk knížky ve které jsou různé medové recepty a kdysi mne tchýně donutila upatlat jakési bochánky plněné kandovaným ovocem. Mně tenkrát perníky nic neříkaly a hlavně to bylo na příkaz, příliš sladké no zkrátka nic pozitivního, ale možná by se ten recept mohl hodit. Mějte se všechny sluníčkově Eva
Trvalý odkaz Napsal uživatel Vlasta dne 2. Srpen 2012 - 22:54.
Dani díky, že jsi to tu popsala, já z toho Tvého povídání polovičku zapoměla, bylo to množství nových věcí a vše to bylo sice krásné, ale krátké. A protože jsem dostala od Tebe "domácí úlohu" ve zdobení, tak se budu snažit, ale až v září, teď nemám čas. Ale myslím si, že gerberky nebo margaretky tam padnou jako pr... na hrnec
Trvalý odkaz Napsal uživatel Vlasta dne 8. Září 2012 - 13:26.
Napotřetí se mi bochánky konečně vydařily, nejsou to placky, jako ty první a u kamarádky měly obrovský úspěch. Dani veliké díky
Fotečku bych dala, ale za ten svět nemohu najít šňůru
Komentáře
Žádný předmět
Mňam, mňam - vypadají
Mňam, mňam - vypadají nádherně
Jéé, Dani, vypadají krásně,
Jéé, Dani, vypadají krásně, mňam








No tie su tiez skveleeee
No tie su tiez skveleeee




Danuško nádhera, jako vždycky
Danuško nádhera, jako vždycky

- smím se zeptat - to je nějaký spešl recept? 
Já už tyto ořechové bochánky
Já už tyto ořechové bochánky taky musím udělat, vždy když je vidím, mi tečou slinky


takže holky ....... jdeme na
takže holky ....... jdeme na to: těsto musí být vláčné. Kde začít, je fakt, že jsem to pokus omyl zkoušela skoro půl roku, ale s mou buldočí povahou, že si nedám pokoj, až to vymyslím, však to znáte. Takže spodní kolečko je tak 1,5 cm až dva, záleží na tom, jak velké to chcete mít, pak vrchní kolečko - klobouček je o pár mm větší. Spodní kolečko dávám perník buď velmi tence vyválený, aby moc nenabylo a nezvedlo náplň, ta pak udělá díru ve vršku a je to celé popraskané - když se to zakryje, je to dobrý, když dávám např. motýli vytvarované "do luftu" tak musí být hlaďounké - ale co, je to konec konců perník, nějaká prasklinka se snese, ne?.

Náplň - ořechy (mandle, lískáče) na středně namleté, dovnitř dávám svou povidletu, ale můžou být i povidla, nebo marmoška, pozor na tekutost, když moc teče, dát piškoty, ty vsáknou přebytečnou tekutinu, ale pozor, ať to není náplň jen a nejvíc piškot (já dávám vájimečně, mám povidletu dosti hustou ze svých švestek), to by se asi konzumentům nelíbilo, no a rum, vanilka, skořice, no aby bylo mňam mňam. Tekuté ne protože - když se peče, začne to vevnitř vřít a náplň "vybuble" - provalí perník nahoře a je to v háji, ale to vychytáte, časem :-))
Trochu zpět, na kolečko dáme náplň a přes to vrchní překlopíme kolečko, které palcem vprostřed trochu promáčkneme, zabráníme tak jemným prasklinkám na povrchu při tvarování; a prsty si stím po bocích chvíli hrajeme, tj. spíš to tlačíme ke středu a dolů ke spodnímu kolečku, nevadí, že je to takový homol, ono se to v troubě srovná, postříkám vodou - takovým tím rozprašovačem, ale tak jemně, aby to neudělalo tečky a dám na 150 do trouby a před upečením potřu .. to znáte, po upečení taky, to taky víte .. jejda, jestli jsem něco domotala, nebo překotně nepochopitelně popsala, písněte mi sem a všem odpovím najednou.
jo a nahoře wiltinka, nebo normálně cukrová - Dani a ty se můžeš vyřádit s těma svýma kytkama, Petra zase vymyslí nějakou "novelizaci" jak ji znám ve zdobení a Vlasti ty tomu dáš ten puntík ve zdobení, holky už se těším. Tak do toho ...... ať je co komentíkovat zasejc. pa pa
jsem se celá vyčerpala a jdu, jak jinak perníčkovat .................
Žádný předmět
Danuško jsi zlatá, hned jak
Danuško jsi zlatá, hned jak okopu celou zahradu, ostříhám zbytek keřů, otrhám borůvky, posekám trávu a přestanu mít rozkopanou koupelnu, tak se na to vrhnu - to znamená, že to bude během chvilky.
(giggle). Ale slibuju, že to fakt vyzkouším a taky tady veřejně slibuju, že prolistuju asi 50 let starý brožovaný výtisk knížky ve které jsou různé medové recepty a kdysi mne tchýně donutila upatlat jakési bochánky plněné kandovaným ovocem. Mně tenkrát perníky nic neříkaly a hlavně to bylo na příkaz, příliš sladké no zkrátka nic pozitivního, ale možná by se ten recept mohl hodit. Mějte se všechny sluníčkově Eva 

dej pak vědít, to zní
dej pak vědít, to zní zajímavě
chachá - dala jsem si to na
chachá - dala jsem si to na pořadník jako první a až bude čas, tak na to vlítnu, ale já to tak vidím asi do vánočního cukroví - ať je změna

Dani díky, že jsi to tu
Dani díky, že jsi to tu popsala, já z toho Tvého povídání polovičku zapoměla, bylo to množství nových věcí a vše to bylo sice krásné, ale krátké.
A protože jsem dostala od Tebe "domácí úlohu" ve zdobení, tak se budu snažit, ale až v září, teď nemám čas. Ale myslím si, že gerberky nebo margaretky tam padnou jako pr... na hrnec 





Vlasti, jsi perníková Ďáblice
Vlasti, jsi perníková Ďáblice
ať se ti daří, až budeš v Brně, dáme kafčový repete, bylo to prima pokecko pa pa 
takže recept je tady, resp.
takže recept je tady, resp. jak na to, jde to za jakéhokoliv těsta ne moc tuhé a ne tenká vrstva nahoře.
Napotřetí se mi bochánky
Napotřetí se mi bochánky konečně vydařily, nejsou to placky, jako ty první a u kamarádky měly obrovský úspěch. Dani veliké díky







Fotečku bych dala, ale za ten svět nemohu najít šňůru
Vlasti, už jsi tu šňůru našla
Vlasti, už jsi tu šňůru našla ... šup sem s fotkami
tý jo, to je super... Jen
tý jo, to je super... Jen nevím, kdy se na to dostanu...
Tak tohle musím vyzkoušet,
Tak tohle musím vyzkoušet, díky
