Téma diskuse

měkké perníčky

Obracím se na vás, protože jste zkušené perníkové kouzelnice, a já jdu s prosíkem o radu.V pondělí jsem si napekla perníčky. Protože jsem někde četla, že se mají nechat "vydýchnout" tak jsem je šla zdobit včera (po 3 dnech).A ejhle, perníčky jsou až příliš "proležené" a měkké. chaloupku z nich vážně nevykouzlím a mám obavu že do vánoc se rosypou....Dá se s tím ještě něco dělat, nebo je rozemlít do nepečených kuliček a zadělat nové? Je to v receptu, nebo snad v rukách? (poměr surovin: mouka hl. 80dkg,cukr m.28dkg,máslo 12dkg,med 5pl, vejce 2ks,žloutky 2ks, soda 2čl, a pochopitelně koření.po upečení potírám rozšlehaným vejcem s trochou vody.)

Fórum: 

Tady nebude problém v těstu, ale spíš kde to skladuješ. Perníčky natáhnou vlhkost a někdy se stane,že zvlhnou dřív. No a nepotírala bych vodou v případě chaloupky. Tam to těsto musí být trochu pevnější.

A keby si ich skúsila vysušiť pri nízkej teplote v rúre? Určite by sa z nich odparila voda a stvrdli by.

Děkuju vám děvčátka za rady. Skusím je přesušit v troubě. A pokud jde o tu vlhkost, je mi jasný, že si to perník "natáhne" jen mě zarazilo, že nasával tak brzo. Díky. Bozkávam

A nebyla by rada na perníčky, které nezměknou? Přítel je miluje a já dělám jen ty měkké, tedy nemám spíš recept. Moc děkuji Slnko

Už se to tady psalo několikrát. Stačí dát do krabice krajíc chleba nebo jablko nebo je prostě na chvíli dát do vlhka a oni změknou. Váľam sa od smiechu po podlahe

Ach ach. Já nechci měkké, ale tvrdé perníčky. Bude nějaká rada ? Váľam sa od smiechu po podlahe

Já používám těsto, které po upečení je měkké, na třetí den už je tvrdé a změkne jen tehdy, když tam přidáš jablko nebo chleba, nebo ho dáš na balkon.
1 kg hl. mouky, 38Og ml. cukr, 25Og Palmarinu, 25Og medu, 25Og rozbitých celých vajec, 2 KL skořice, 3 KL perníkového koření, 2 KL zarovnané sody bicarbony.
Toto těsto používám na všechno. SlnkoSlnkoSlnko

Vlasti, moc děkuji. Vyzkouším ho hned ráno zadělat. ( naštěstí nemám balkon, mám domeček na přízemí, a tak snad mi nezvlhnou ) Chichocem sa

Já používám tento recept a perníčky jsou měkké ještě příští rok,aniž bych k nim něco musela přidávat.Je to recept,který používám asi 11 let.
500g celozrnné hl.mouky(může být jen hladká)
250 g ml.cukru
2 - 3 vejce(já dávám 2)
1 PL sádla
3 PL medu
1 kypřící prášek do perníku
1 čajová lžička perníkového koření Kotáni
trochu mléka
Nejdříve si rozpustím sádlo a med v mléce a potom to přidám do prosáté mouky s cukrem.Mouku prosívám s kořením i s pr.do perníku.Nakonec přidám vejce.Opravdujsouměkké.První den se může zdát že ne,ale od druhého dne už jsou měkké a nadýchané.Ať se daří.Simona Slnko

Tak přesně toto těsto jsem dělala na svícen,je tvrdý jako kámen. A potírala jsem také vejcem s pár kapičkama vody. Nechávala jsem ho do druhého dne normálně v kuchyni na lince.

Tohle těsto sice nepoužívám, tak nemám osobní zkušenost, ale jestli myslíš, ten svícen, co tu máš , tak bych řekla, že je hodně upečený, pak je tvrdé každé těsto.Ale u svícnu to tak nevadí, když je měkký, tak se s ním hůř manipuluje , máš ho moc pěkný ÚsmevSlnko . Kvietok


Back to Top