Téma diskuse

Královská glazura - opadávání

Ahojky. Ráda bych se vás optala, čím to může být - zkoušela jsem královskou glazurou zdobit perníčky, které jsem po upečení pomazala rozšlehaným vajíčkem, ale netrvalo to tak dlouho a začala opadávat. Máte někdo prosím nějaké rady? Děkuji mnohokrát.

Fórum: 

Asi by jsi se měla obrátit na Libušku (Moli) ta kreslí jen královskou polevou. Určitě Ti poradí SlnkoSlnkoSlnko

Královská glazura nesmí přijít na přeschlý perník a hlavně po nazdobení já dávám perníčky do umělohmotného boxu aby měly svoji určitou vlhkost. I perníčky po upečení a schladnutí dávám do boxu aby nepřeschly.
Je fakt, že se na to musí přijít a vyzkoušet jaké prostředí právě u vás doma jim bude vyhovovat, ale v tom ti bohužel pomoct nemohu, musíš zkoušet. Ale jinak jsem s glazurou velice spokojená.

A jak dlouho prosím po upečení tedy perníčky zdobit? A to se opravdu šlehá, nebo je lepší ji utřít rukou? Děkuji za info Srdce

Opravdu se šlehá elektrickým šlehačem na nejvyšší obrátky cca 2 minuty, je to přímo v návodu Mrkám . Já perníčky zdobím asi tak 3. den po upečení a nebo i déle, záleží na tom, jak mám zrovna čas. ÚsmevSlnko

Čtu tady o královské glazuře, v tom jsem nevzdělaná- co to je ? Prosím o informaci. Jinak si myslím, že pod celkové potírání perníků polevou není potřeba perník mazat vajíčkem, taky potom poleva lépe drží. BozkávamBozkávamBozkávam

Královská glazura nahrazuje bílkoou polevu. Kupuje se v sáčku, rozředí vodou vyšlehá a maluje se s tím na perníčky i dory. Neucpává špičku je hladká. Ale fakt opadává. Jinak se s tím maluje i na dorty. Slnko

Díky za informaci. Zůstanu u své vyzkoušené bílkové polevy.Prosévám cukr přes silonové pekařské látky, takže se mi při malování špička neucpává.S opadáváním jsem měla také problémy. Už jsem to trochu vychytala. PohodaBozkávamBozkávamBozkávam

Mně hlavně vyhovuje u královské glazury to, že je za 2 minuty hotová, aniž bych se nějak namáhala, protože se vyšlehá šlehačem na plné obrátky. O záhadném opadávání a neopadávání polevy píšu u mé poslední vánočně- velikonoční fotky Mrkám Také jsem ale nezanevřela na klasickou polevu, takže je střídám, jak se mi chce a jak potřebuju Chichocem sa

Nevadí, že se ta glazura šlehá? Já jenom třu - tedy bílkovou polevu- v robotu a cukr mi naštěstí prosívá manžel / v poslední době/.Má více sil než já. Glazura se kupuje kde? Kdyby na naše síly došlo! Asi u Malátkových a pod. No zatím to společně zvládáme. Díky za informace! Veľký úsmevVeľký úsmevVeľký úsmevBozkávamBozkávam

Věru, to je přímo v návodu, že se má vyšlehat na nejvyšší obrátky po dobu 2 minut, proto ji ráda používám, že se nenadřu - taky nemám v rukách moc síly :-(. Kupuje se v cukrářských e-shopech jako např. Malátkovi a pod. ;-).

Dobrý den, a za jak dlouho se oloupe? Jak to chutná?

Já nemůžu říct, že by se mi loupala ale když mám vylít větší plochu, tak se mi tam udělají bublinky, je to nejspíš tím, že je našlehaná, tak jemné zdobení dělám královskou glazurou a větší plochy vylévám bílkovou polevou. Chutná stejně jako bílková poleva (sun).

Někdy to řeším úplně stejně. Ty bublinky mě tam taky zlobí.

Na Blogu jsem četla dlouhé povídání o perníku od O.Kvapila a ten tam udává, že pokud je perníkové těsto kypřeno amoniem, nemá se dlouho po upečení malovat.Potírání větších ploch doporučuje až po týdenní i více "odluce" protože perník ještě po upečení dlouho pracuje a pak polevy praskají a odlupují se. Jak jsem četla, tak " prodávám". Já amonium nepoužívám protože mi " zapáchá". ÚsmevÚsmevÚsmevÚsmev

Já používám královskou glazuru dva roky.Jsem s ní velice spokojená a zdobí se mi s ní lépe než s bílkovou polevou.Hlavně je to velké ušetření času.Já jí nešlehám,ale třu asi tak 3 minuty,právě kvůli tomu že po šlehání,je glazura samá bublinka.Používám těsto od Džuli na všechny tvary.Občas ráno upeču a už večer zdobím a druhý den balím do celofánu a nikdy mě neopadala.Jen abych to teď nezakřikla.Jedna kamarádka měla adventní věnec ode mě do dubna venku rozbalený,pak ho schovala a další vánoce vyndala a neopadal ani kousek polevy.Ale jednou jsem dělala těsto bez tuku na dekorativní perníky a všechna poleva opadala a teď jsem Moli díky tobě pochopila proč se to stalo.

Tak teď jsem se trošku lekla. Včera jsem si zadělala těsto bez tuku na vánoční ozdoby. Ty tu píšeš, že se ti z toho odlepila poleva. Byla to ta královská, nebo mi hrozí že mi spadne i bílková?

Ahoj,moje zkušenost je ta že vlhkost,chlad,vysoká teplota v panelákách a zima v barákách je pro perníkovou polevu konec,ať je litá či zdobená.Kmotře jsem udělala předloni perníky ona je vybalila a do rána byly kusy dole.Co jsem ji navozila další dárečky tak je má některé dokonce 2 roky a uplně v pohodě zabalené v celofánu a za sklem ve stěně. Letos v létě to tu taky stálo za houby co jsem nazdobila abych se odreagovala tak mi přes noc popukalo,prostě mini trhlinky ,vlhko,či co,ale teď už dobrý,ale neopadala.dělám královskou.

Marťo neboj se byla to královská glazura.

Dobrý den, myslím,že to opadávání nesouvisí s tím čím se zdobí. Taky se mi to stalo. Letos jak jsem pekla adventní věnce, jeden mi pochyběl, tak jsem dopékala a hned jsem ho nazdobila(ostatní jsem měla upečené dříve). Pak mi jedna paní vzkazovala, že jí jediné opadal. Jsem přesvědčená, že to bylo tím, že perník nevydýchal. Opravdu většinou zdobím perníky až dva a více dnů po upečení, a nepoužívám amonium jak píšete výše, dávám obyč sodu.

Dobrý den.Já zdobím jen bílkovou polevou a neopadává.Perníky nepotírám žádným bílkem...Většinou také zdobím až několik dní po upečení.Poleva se opravdu musí vychytat a třít doporučovaných 2o minut růčo.S královskou glazurou nepracuji-mnoho pernikářek to zavrhuje.
Úsmev

Tak přesně tohle jsem si myslela taky. Ale není to tím. Polevu teď šlehám v robotu a neopadává a královská je taky super, především na psaní a tenké linky. To že se perníky musí vydýchat je pravdou, nejlepší je to několik dní. Každá máme už tu svou oblíbenou polevu, ale nesmí být příliš hustá, protože ta pak opadá. Taky to záleží hodně na teplotě, když dáte perník do vitrýnky s osvětlením za několik dní Vám sjede každá - asi příliš horko. Perníky ať už někdo potírá nebo ne, v tom to taky není. Naopak potřené jsou lesklejší Slnko

Plně s tebou, Danuš, souhlasím Mrkám .Taky používám královskou, šlehám v robotu, potírám vajíčkem po upečení, zdobím až po pár dnech od upečení a zatím si nikdo nestěžoval ÁnoSlnko

Děkuji za reakce-alespoň se člověk poučí-díky.Snad také vyzkouším.

Vyrábím perníky profesně 13 let a to denně.Maluji klasickou bílkovou ručním šlehačem ušlehanou polevou.U perníčků záleží na teplotě a vlhkosti vzduchu.Nezáleží na tom,jak je perník starý.Pokud budou perníčky třeba v kuchyni,kde se zrovna vaří-začnou na sebe vázat vlhkost a tím nepatrně nabydou.Tím poleva popraská a začne opadávat.Nebo-je-li v bytě příliš velké sucho,tak pro změnu nepatrně seschnou a dílo zkázy je hotové!Nejlépe je perníčky nazdobit a co nejdříve zabalit.Mám i takovou zkušenost,že mi kamarádka poslala perníčky zdobené KRÁLOVSKOU a opadaly téměř ihned.Je to těžké,perníkařina je věda Mrkám


Back to Top