Téma diskuse

prosím o radu

Dobrý den všem, měla bych takovou prosbičku o radu, co dělat, aby těsto na perníčky při pečení nedělalo bubliny, někdy se stane, že je krásně rovné a někdy /to většinou častěji/ mi dělá těsto bubliny. Někdy mi to při zdobení nevadí, ale většinou je to pro mě problém. Předem moc děkuji za rady. Silva H. Smútok

Noooooooo, tak to bych taky ráda věděla, někdy je to záhada Úsmev .
Ale zkusím - někdy to dělá špatně rozmíchané kypřidlo, já používám amonium a to rozpustím ve vodě a přidám do vajíček a ty potom vyšlehám
- někdy vysoká teplota při pečení
No, jinak už mám vyzkoušený postup - jak se začnou dělat bubliny - otevřu troubu, rychle je párátkem propíchám , zavřu troubu. nikdy se mi nestalo, že by perníky splaskly nebo tak něco , nic se jim nestane a bubliny většinou zmizí a v perníku zůstane jen dírka a ta už se nějak zamaluje.
A nebo vyndám upečený perník a na horký položím prkýnko a chvíli přimáčknu , většinou se bublina zamáčkne a není to skoro vidět, jen je třeba občas to prkýnko zvednout, aby se perník k němu nepřilepil. Kvietok

Moc děkuju za radu, určitě něco z toho vyzkouším, je zajímavé, že někdy to jde a někdy ne. Slnko

Přesně tak jak píše Gábinka. Já to taky připlácnu a neřeším Slnko . Dělá to ta soda nebo jiné kypřidlo. Když zapomenu dát sodu, jsou perníky nádherně rovné, ale spíš tak do forem jak na jídlo, protože jsou dost tvrdé a věřte, že se mi to už párkrát stalo. Slnko

Moc děkuju za rady, vážně jsem hledala téměř všude, v časopisech i na netu, ale moc rad tam nebylo. Slnko

Mne sa to stane, keď pečiem väčšie plochy, vtedy tiež prepichujem špáradlom. Alebo zaťažím na chvíľu niečím rovným plechovým,čo znesie teplotu v rúre. Úsmev

ÁnoÁnoÁnoÁnoHambím saHambím sa

Já mám podobný způsob,popisovala jsem jej podrobněji u receptu na perník http://perniky.artmama.cz/node/4074 ,propichuji nejdřív po 5 minutách tenkou jehlou.

Taky propichuju podle rady Péti - perchty a docela se mi to daří, že na perníčkách většinou nezůstane ani památka po bublinách Mrkám .

Super rada, hned včera jsem vyzkoušela a paráda tak děuji Slnko

Jsem na tom stejně a jak psala celkav, taky když mám větší perníčky (truhličky, srdce)a vlastně i malé, tak na ně dám prkénko a zatížím. Aby se mi perník nepřilepil, tak mezi to dám pečící papír :-).

SlnkoKvietokSlnko

Ahoj,prosím holky,na stránkách jsem našla perníčky ve tvaru vánoční ozdoby,má to na fotkách Džuli,toto vykrajovátko se mi moc líbí,nevíte prosím,kde ho sehnat,děkuju Jana

Já ho našla tady http://www.formicky.cz/?menu=vykrajovatka&id=20&pozice=33&strana=3. Taky se mi líbí Úsmev , ale kvůli jedné formičce se mi nechce platit poštovné Smútok

Prosila bych o radu,jak se dělají ty kytičky,co má na perníčkách Martina z Boskovic.Díky. Božka

Dobrý večer,
chtěla bych se zeptat,kde by se bylo možné s vámi setkat a něco se přiučit.
děkuji Božka SlnkoSlnko

Biženko, to se musíš zeptat konkrétní perníkářky, páč my všichni bydlíme jinde a takové srazy máme jedenkrát do roka.

Dobrý večer, chtěla jsem se zeptat nevíte o nějakých šablonách na perníkový kostel? Chtěla bych to zkusit a nevím podle čeho :(

Dobrý den, jestli myslíte šablony někde na netu, tak to bohužel nic nevím, já si všechny šablony vyrábím doma sama podle fantazie. Tak jedině zkusit něco vyrobit. Držím palečky SlnkoSlnkoSlnkoSlnko

Dobrý den, chtěla jsem poprosit o radu. Udelala jsem perníkové těsto, připadá mi řídké, když jsem delala pečící zkuosku rozjizdeli se mi. Testo mi pripada lepkavé, nedrží tvar. Přidavala jsem mouku je to lepší ale porad mi to nepřipada ono. Nevím kolik mouky tam muzu jeste pridat...nebo čím jiným to jde napravit...

Terezko bylo by lepší napsat recept podle kterého ho děláš a jak to vypadá, máš to těsto opravdu dost řídké, to se potom rozjíždí, ale nemůžu poradit kolik mouky když neznám složení těsta. Slnko

Složení těsta je cukr krupice, voda, svaříme na 90°R, kyselina citronova, med, džem, kulér, po vycladnuti vmícám vejce, mouka, perníkové koření a amonium, Potřebujete i gramáž?Nikdy se mi nestalo, jsem cukrářka a tohle je poprvé co se mi to nepovedlo...

ta gramáž je docela důležitá, ta dává ten správný poměr. Z čeho se skládá to je jasný, taky mám svůj recept, ale kouknem jestli je to vyvážený. Třeba řídkost můžou dělat i vajíčka, enbo hodně medu nebo tuku cokoliv.

Moc dekuji za vasi laskavost Úsmev


Back to Top