Téma diskuse

Těsto - co dělám špatně ??

Milé perníkářky - prosím o pomoc... Dlouho jsem dělala perníčky podle tohoto receptu:
50 dkg hladké mouky
25 dkg cukru moučky
2 vejce
10 dkg másla
2 lžíce medu
2 lžíce rumu
perníkové koření
1/2 lžičky jedlé sody, trochu kakaa - kvůli barvě

A na 95% se perníčky povedly a byly vychvalovány. Ale poslední dobou se mi stává, že těsto se už při vykrajování "sráží" (vykrojím vzor a těsto se jakoby scvrkne). Upečené perníčky moc vyskočí nahoru a jsou divné.. Mám teď jako každý rok upéct do školky na zdobení velké zvonečky a včera jsem s tím zase bojovala, 1/2 dávky šla do koše. Netušíte, čím by to mohlo být? případně prosím o radu o jiné těsto, než mě z toho klepne.. Plačem

Moc děkuji za rady
Sněhu

No ona se taky změnila kvalita mouky. Mě se zdá že dřív byla lepčí. Jestli Ti tohle dělá, tak míň podsypávej a trošku uběr mouky, tak dej třeba 450. Pak při zpracování uvidíš jestli je těsto řídké, nebo tak akorát. Nebo vyzkoušej jiný recept, tady už je receptů spoustu.
http://perniky.artmama.cz/node/2935

Děkuji za rady Úsmev ta mouka mě taky napadla, snažím se teda kupovat ne uplny šunt a taky nepodsypávám, ono se to těsto nelepí, ale asi spíš zalovím v odkazu a zkusím nějaké jiné Úsmev

A davas testo odpocinout? Kdyz je ulezele, vetsinou tak neblbne, jen tam nesmis dat vic mouky, nez je v receptu, mouku podle potreby zadelas az po ulezeni testa. Jinak jak stahuje a je takove gumove, znamena to, ze lepek moc nabobtnal. To se srovna tak, ze pridas mouckovy cukr, pripadne s troskou vajicka, kdyz to nepujde propracovat, ale vetsinou staci jen ten cukr, testo pak povoli. Jinak ja nepovedene testo nevyhazuji, udelam si nove, ridsi, a spolecne propracuji. Tak drzim palce Úsmev

Jo, to je přesně to - takové gumové. Odpočinout dávám, většinou se dostanu od zadělání k pečení druhý večer, právě jsem si říkala, jestli to třeba neleží moc dlouho. Děkuji, to je zajímavá rada s cukrem. Dneska jsem pečení odpískala, ale zítra se do toho už musím pustit.. Úsmev

Mně se tohle stalo asi 2x, a pokaždé to bylo tím, že jsem nechala těsto do druhého dne. Asi je to recept od receptu...
A jak se říká - občas je třeba vyměnit lokál... Veľký úsmevObjímamKvietok

Když těsto při válení stahuje, musí se přidat cukr, tak radí pan Pelikán, vyhlášený pernikář Slnko

Dělám tyto:1kg hladké mouky,4celá vejce,1/2másla,nebo heru,380g medu,280g mletého cukru,1čl sody,1lžíce skořice,1lžíce perníkové koření.Tento recept jsem našla na internetu,a dělám je už 3roky.Používám jedině penamku.Zkoušela jsem i jinou mouku,ale mě tato vyhovuje nejlíp.Těsto můžeš mít zadělané i týden dopředu,ale mám zabaleno v potravinové folii a dám do lednice.Pak před pečením vydělám přes noc,aby těsto nebylo tuhé a dobře se s ním pracovalo.Perníčky jsou výborné a nejsou jako beton.I dětem víc chutnají.Už ani jiné nedělám.Jinak si můžeš do těsta přidat třeba lžičku mletý hřebíček,nebo badyán,nebo mletý anýz.To už záleží na tobě.Na vánoce peču perníky i ze 6-7kg mouky.Vyvaluju na silikonovém vále.Pokud potřebuju podsypat,tak jen malinko popráším moukou a rozetřu rukou.Jestli budeš zkoušet,tak at se Ti daří. SlnkoSlnkoSlnko

To bude moukou ,zkus dát na půl pšeničnou a na půl žitnou ,ted mi to taky poradili a přijdou mě lepší ,taky mi to někdy dělalo že to bylo jak gumové.

Děkuji všem moc za rady Slnko Už mám zase chuť se do toho pustit. Úsmev

Já peču přesně tento recept, ale dávám více medu - na 1 kg mouky dávám cca 8 lžic medu, aby těsto bylo měkké a když se válí, aby nepraskalo a bylo hezky hladké. Původní recept mi také nevyhovoval, protože také bylo těsto jak gumové, i po odpočinutí... poprvé vyválet a jakžtakž, ale jak se sebraly zbytky a mělo se vyválet podruhé, tak konec, bylo to jak zvýkačka a pak jsem se právě dočetla že se má přidat med nebo cukr, tak já přidávám med. Navíc perníčky mi i lépe měknou (což tedy na dekorace zase není uplně ideální, ale jsou výborné na chuť.


Back to Top